torsdag 30 april 2015

Glad Valborgsmässoafton!

Här på Gården har vi börjat fira Valborgsmässoafton med att skörda den första rabarbern. Det blev två fina pajer som våra helggäster ska få avnjuta i morr´n. Till det blir det egengjord vaniljsås/kräm.
Tänk den dag jag kan gå ut i hönsgården och plocka egna ägg till vaniljsåsen!!
IMG_1940IMG_1939
IMG_1938IMG_1941
Glad Valborgsmässoafton önskar
Mme T

onsdag 29 april 2015

Kåltält på 6:e odlingslådan

Nu står den 6:e odlingslådan klar för att ta emot alla förodlade kålplantor; grönkål, broccoli, svartkål, blomkål och vitkål. Dessutom kommer det att sättas morötter här. När allt är planterat och sått ska en fiberduk läggas på ställningen och sättas fast i odlingslådans kant. Hur länge det håller beror på ur mycket det blåser. Vi får hoppas på en lugn vår/försommar.
 IMG_1936
Detta “kåltält” är konstruerat för att i möjligaste mån undvika att få allt uppätet av kålfjärilslarver, morotsflugor och andra filurer. Konstruktionen är av gråa elkabelrör (BILTEMA), Rättviksknutar och fiberduk. Elkabelrören är stadigt fästade i odlingslådans vägg, på insidan.
IMG_1933
Då odlingslådan är 4,5 m lång satte vi 5 stag med drygt 1 m mellan. 2 tredelade och 3 fyrdelade Rättviksknutar gick det åt. Varje båge är 2 m, alltså en hel längd av plaströret, spänd över hela odlingslådans bredd som är 1,25 m. Höjden på “tältet” över på odlingsbäddens kant är ca 60 cm.
Nu är det bara att vänta in stadigvarande varmt väder så man kan/törs placera ut plantorna. Morötterna kommer att sås redan nu. Mellan morotsraderna kommer det att sås tagetes. Jag har hört att det också kan hålla allehanda oknytt borta. Funkar det?
Mellan lådorna kommer det att fyllas på med bark ovanpå markduken.
Längst till höger syns det andra försöket med varmbänk. Där kan vi snart ta de första späda sallads- och spenatbladen. Det brukar vara en fantastisk upplevelse, hur liten den än är!

Mme T

tisdag 28 april 2015

Kirskålsbekämpning med stil

Att bekämpa kirskål verkar vara en helt omöjlig uppgift. Men om man nu tycker att det skulle vara värt ett försök kan man ju göra det “snyggt”. För att dessutom få lite rumskänsla vid hammocken har jag lagt ut gamla mattor för att kväva ogräset. Eventuellt kan det behövas svart plast under, men jag testar så här så länge.
IMG_1921IMG_1925
IMG_1923IMG_1922IMG_1928IMG_1930
Nu kanske inte de här mattorna är Sveriges snyggaste, men de fanns på Gården och “man tager vad man haver” som bekant. Om det här fungerar ska jag uppgradera mattstandarden några snäpp. Jag tänker i så fall matcha mattorna med de limegröna dynorna i hammocken. I pallkragarna, som står ovanpå mattorna, är det tänkt att jag ska ha alla pelargoner som inte är rosa, alltså de som är orange, de aprikosfärgade och de röda. De ska få stå i några gamla balkonglådor. Det blir alltså ingen jord i pallkragarna, inte till att börja med iaf. Det kanske kan bli lite “Medelhavsstuk” på plejset. Det beror på hur mycket sol det kommer att komma in när det är löv på buskarna. Trimmern får lov att hjälpa till att hålla undan det värsta kirskålstrycket från den nära omgivningen. Observera att den är limegrön! Det ska vara snyggt i trädgården.
IMG_1935
Detta kirskålsfredade område är en syrenberså som vi har gallrat fram ur en förvuxen och” bortglömd” del av trädgården. Alla döda grenar och stammar är borttagna och de friska är gallrade och kapade till knappt 2 m höjd. Nu hoppas vi på att de stackars syrenerna ska återhämta sig och börja skjuta skott nerifrån så bersån blir tät och fin igen.

Drömmer om att göra bersån till en lund/ett woodland!
Mme T

söndag 26 april 2015

Förodlad potatis i en halv odlingslåda

21 förodlade potatisar åkte i jorden i går. I en halv odlingslåda (1,5 x 2,25 m) får de trängas och ge varandra mod att växa vidare. De har fått acklimatisera sig i växthuset några dagar innan. Tyvärr har det blåst så väldeliga så jag har inte velat plantera dem tidigare. De har “ränt iväg” rätt så ordentligt i det alldeles för varma blomrummet, så det verkade ömtåliga. Nu satte jag dem så djupt som möjligt så att det kan bildas rötter och potatisar längs hela blasten. Annars så ser de ju rätt fina ut i blasten redan nu!
IMG_1902
IMG_1912
IMG_1903IMG_1904
IMG_1906IMG_1907
IMG_1908IMG_1909 
Med dubbel fiberduk och med ett stort hopp till “potatisvänligt” väder fram till midsommar ska vi väl lyckas få fin potatis redan i juni/juli. Sorten är Amandine, men jag tror det har slunkit med några potatisar av en annan sort också. Midsommarpotatisen tar vi förhoppningsvis från växthuset ;)
I den andra delen av odlingslådan skymtar vitlöken. Den är redan kraftig och båda sorterna växer så det knakar. Blasten smakar mycket vitlök och är urgod i salladen!
I bakgrunden, mellan köksträdgården och åkern, skymtar den påbörjade kompostlimpan.
IMG_1916
Trevlig söndag önskar
Mme T

fredag 24 april 2015

Rapport från driv/kallbänken

2 april såddes (från vänster) vintersallad, spenat och rädisa i kallbänken.
Cirka 3 veckor senare ser det ut så här:
IMG_1897 
IMG_1894
Inte så stor skillnad mot varmbänk II, eller vad tycker ni?
Det skulle i så fall vara att kallbänken ligger före!?

Onödigt jobb kan man tycka, att ordna en varmbänk, men till nästa år har vi lärt oss hur vi ska göra så att det förhoppningsvis kommer att gå att skörda sallad i varmbänken långt innan man kan skörda sallad i driv/kallbänken. Efter årets två försök att starta en varmbänk vet vi ju exakt hur vi ska göra. ;)
Mme T

torsdag 23 april 2015

Första sparrisen tittar upp!


IMG_1900
IMG_1898
Jag började nästan tvivla på att det skulle bli någon sparris i år. Sorken har varit i landet i vinter märker jag, och jag började misstänka att hen hade haft kalas på sparrisrötterna. Men så i går ÄNTLIGEN tittade den första lilla knoppen upp.
Nu hoppas vi givetvis på massor med nya sparrisknoppar!
Mme T

onsdag 22 april 2015

tisdag 21 april 2015

Rapport från varmbänk II

Den 19 mars sådde jag Mizuna-kål, 2 sorters spenat, ruccola, fältsallad (frön från Tyskland), 2 sorters plocksallad och rädisor i varmbänk II. Se inlägget här.
Efter en månad ser det ut så här:
 IMG_1856 IMG_1857 IMG_1886 IMG_1890 IMG_1855 IMG_1892
Inte något strålande resultat precis!
Den troligaste förklaringen är att jag sådde alldeles för sent. Temperaturen hade hunnit att sjunka alldeles för mycket när jag väl kom till skott och sådde, så värmen räckte helt enkelt inte till. Eftersom bädden fortsatte att sjunka så pass mycket även efter sådden kommer inte solen åt i hela raden. Det är stor skillnad mellan den sidan som får sol och den sidan som inte får det.
Vattningen har också ställt till med problem kan man lugnt säga! Det blev en salig röra i alla raderna efter första vattningen. Det ska bli spännande att se om fröna har smitit i väg långt, när man så småningom kan se vad det är som kommer upp. Det enda jag känner igen är rädisorna, spenaten och några “strån” plocksallad, än så länge
.Trots en del kalla nätter har jag inte lagt på mattorna (pga lathet och en förkylning) men det verkar ju vara tillräckligt varmt och gott nere i “dalen” ändå. Så varmt och gott att jag satt ut två mangold-plantor (avhärdade i växthuset) , en grönkåls-planta och en squash-planta i den tredje och sista delen av varmbänken.
IMG_1867 IMG_1868
IMG_1863
IMG_1871 IMG_1872
Nu får vi se hur det går för de små plantorna, nu när de kommit ut i det fria.
Jag återkommer med en slutrapport.

Trots det “snöppliga” slutet på våra varmbänksförsök har vi ingalunda givit upp. Vi gör ett nytt försök med varmbänk nästa år. Man lär sig ju på misstagen, så nu vet vi iaf hur vi INTE ska göra.

Mme T