söndag 28 juni 2015

Kulturtur till Forsviks Slussar

Ibland är det skönt med lite avkoppling från trädgårdsarbetet. Vi har varit på Forsviksdagarna en av dagarna nu i helgen 27-28/6. Forsvik ligger längs Göta kanal och har den äldsta slussen längs hela kanalen bevarad. Nu är den naturligtvis inte längre i bruk, men den ligger kvar som ett monument över svunna tider.
Medan vi stod och väntade vid en av broöppningarna, slussades en norsk segelbåt genom slussen. Den gamla bron syns i bakgrunden och bommarna innan den nya bron skymtar i förgrunden.
Gammalt möter nytt.
Som ni ser så ligger segelbåten ganska långt ner i slussen.
Nu har vattnet pumpats in och segelbåten har kommit en bra bit upp.
Slussportarna och bron öppnas och de kan köra vidare.
Ett mäktigt skådespel!
Det är även marknad under Forsviksdagarna, men den tilltalade inte mig. Mycket krims & krams.
Däremot tittade vi på gamla ångmotorer och annat gammalt. Mycket finare!
En jättestor ångmaskin som framställde el.
En ny utställning har öppnats i en av lokalerna på Forsviks Bruk: Kvinnornas berättelser. En jättefin liten utställning om kvinnornas situation under århundradena, med början på 1400-talet. Att titta på alla gamla prylar man lyckats samla ihop var minst lika fascinerande som att läsa texterna om olika kvinnor på Forsvik och annan kvinnohistoria.
 
"Tvättmaskin" (nedan) med vattenurvridningsvalsar.
 Den symaskinen känner många igen från mormors och/eller farmors hem.
 Kök med vedspis, fint porslin och fina handdukar, men inget rinnande vatten. Hugaligen!
Barnen hade redan förr i tiden små kopior av de "riktiga" grejorna.
Den unika hjulångaren "Eric Nordevall II" ligger i hamnen i Forsvik. Den åkte vi med förra året tillsammans med familjen Opera, så det hoppade vi över i år.
Den obligatoriska glassen inhandlades och kändes mer än välbehövlig denna varma och soliga sommardag (äntligen!) i kulturens tecken.
 

lördag 27 juni 2015

Kronärtskocka

Ett av alla "försök" i odlingen i år är kronärtskocka. Alla "försök" innebär att jag aldrig odlat det förut. Kronärtskocka har jag länge drömt om att ha i köksträdgården. Jag ser framför mig de kraftiga bladen med en majestätisk skocka svävande över bladverket. Mitt bland detta ska det även sväva jätteverbena.
I mina drömmar alltså!
Nu har det grott 12 frön som sen har vuxit till kronärtskocksplantor. Plantorna är planterade i pallkragarna som inte blev någon varmbänk (försök nummer två). Bland dessa 12 kronärtskockor är det planterat 4 ynka plantor av jätteverbena. En hemskans dålig utdelning från nästan 100 frön.
Som plåster på såret satte jag egna solrosfrön från förra året i stället. Jag strödde rätt friskt, för med gamla/egna frön vet man ju aldrig. Nu kommer det troligen att bli en solrosrabatt i pallkragarna!
 Men det verkar lovande när det gäller kronärtskockorna iaf!!
Nu hoppas jag att de få jätteverbenaplantorna tar sig och växer sig kämpahöga.
 

torsdag 25 juni 2015

Premiär!!

Herr Traktor äger en husbil sen många år tillbaka. Jag har aldrig åkt och/eller sovit en husbil förut. Nu har vi gjort vår premiärtur med husbilen. Vår premiärtur gick till Öland. Summa summarum så gick premiären för min, och vår, del jättebra. 
Tänk att man kan göra saker för första gången i sitt liv vid min ålder!!
 !! Jag lägger till detta fordon under fliken "Byggnader och maskiner" !!
På Öland finns delar av Pappa Vilds släkt och dessutom fanns familjen Vild själv på ön när vi var där. Trevlig grillkväll, fin shopping och en god tacos-middag blev vi bjudna på, innan vår korta visit var till ände. Men vädret kunde ha bjudit på något bättre!!
Med hem från Öland kom några marschallhållare och en vit Agapantus.
Äkta Ölands-sten!

Stengods

Den nedersta blev nog favoriten! Köpt på Alséns i Färjestaden.
Vid nästa tur till Öland köper jag nog en "kompis" till den här. Bilden är från hemsidan.
 

måndag 22 juni 2015

Barn- & barnbarnsvecka del 2

Lördagen i vår barn- & barnbarnsvecka tillbringade vi på LEGOLAND Deutschland.
Vi lade först upp en strategisk plan för dagens äventyr
 och sen angrep vi parkens alla attraktioner. 
Det bästa för min del var nog den levande växtligheten i de av legobitar uppbyggda miljöerna och städerna. Det måste vara en stor uppgift att hitta små träd, buskar och annat som passar in i de minimiljöer man byggt upp med legobitar.
 Observera att all växtlighet är levande. Inga plastiga fejkträd på plastgräsmattor här inte! Det är nog nagelsax som gäller här när man ska ansa och hålla styr på de små träden och buskarna; typ bonsai.
De flesta "montrarna" hade ljud, rörelse eller annat som satte i gång när man tryckte på välskyltade och lättförståeliga knappar.
Längs gångarna och bland växt- & vattenmiljöer kunde man hitta diverse mycket verklighetstrogna djur uppbyggda av legobitar;
hackspett, flamingo, haj & sköldpadda (och många fler) 
Naturligt stora människofigurer, även de gjorda av legobitar förstås, dök också upp lite här och var.
  En av de bättre & roligare miljöerna i skala 1:1 var i mitt tycke "Piratlandet".
Där avslutade jag och herr Traktor, tillsammans med unga herrarna Vild, dagen med vattenkrig till och från ett piratskepp (det röda fartyget på bilden nedan). Tyvärr finns det inga bilder på vår färd över det farliga (och blöta) havet, men blöta blev vi, eller rättar sagt dyngsura.
Madam och herr Traktor vaktade väskor och annat medan familjen Vild provade några andra åkedon.
Det stillsamma tåget som tog oss runt stora delar av anläggningen passade oss äldre deltagarna bättre.
 Men unga herrarna Vild var ganska entusiastiska de med.
Rent & snyggt var det och bra mat & fikaställen var det gott om.
Efter tur upp i utsiktstornet var det dags för en glasspaus och studium av kartan.
Efter en fantastisk dag, i ett fantastiskt sällskap och med ett fantastiskt väder återvände vi till familjen Vilds hemort trötta, varma, solbrända och en härlig upplevelse rikare.