Min favoritperenn måste vara sparris! Denna fantastiska primör som kan skördas och avnjutas tidigt på säsongen. Mmmmmm! Den är inte särskilt blommig men det fina fluffet, som kommer när man låter bli att skörda och låter sparrisstjälkarna växa vidare, är väldigt dekorativt.
Sparrisen som växer hos oss är inne på sin 2:a säsong, så i år får vi bara smaka en sparris var, inte mer. Nästa år får vi ta några till, fram till midsommar. Följande år kan vi njuta mer av skörden av sparris, som förhoppningsvis bara blir större och större för varje år. Sorten heter “Rambo” och kommer från KLOSTRA.
Mellan raderna växer slätbladig persilja. Det var gamla frön som jag chansade på skulle ta sig i våras, och det gjorde de med besked. Den trivdes alldeles förträffligt, så den blev nästan halvmeterhög. Nu är den till största delen flyttad till örtagården, där jag hoppas den kommer igen till våren. Till vänster syns en köpt salladskruka som fått gå i blom. Jag tog inga frön, men det är skoj att experimentera!
På hösten kommer sen de fina röda “sparrisbären” som tillsammans med det fluffiga gröna blir ännu mer dekorativt.
Vill du ser fler favoritperenner?
Klicka på bilden nedan så kommer du till länksamlingen för veckans blommiga fredag.
17 kommentarer:
Vilket bra val av favorit! Inte alltid man tänker på att också ätbara kan vara perenna och vackra. Jag hade slätpersilja som övervintrade i fjol men den gick direkt i blom när våren kom och det blev just inga blad som gick att skörda.Men som kantväxt var den helt OK :)
Sparrisen är fin när den blommar, Farmor brukade ha dem i blombuketter,tillsammans med andra blommor blev det riktigt fint. Har aldrig sett bär på den, det var snyggt. Trevlig helg! Marika
Inte behöver det vara "blomperenner"
för att vara vackert. Varje år kör vi till Gunnebo och beundrar deras otroligt vackra nyttoodlingar.
Sparris är inte min favvoperenn eftersom jag inte har någon men absolut min favoritgrönsak. Jag är tom beredd att betal hutlöst för att få avnjuta en grön sparrisknippe!
Däremot har jag som krukväxt en släkting som är så fin tack vare det där gröna "fufflet" du pratade om.
Ha det så gott! /Anja
Ett spännande val! Gott och med fluffigt bladverk och fina bär.
Trevlig helg!
Trevlig Helg!
Tänk när vi köpta vårt första hus kom det upp gröna skott i rabatten vid husväggen. Blev glad när jag insåg det var sparris... Tydligen var sparris rätt vanlig förr som en del av en finrabatt :) Fantastiskt bladverk får den ju.
Ha en fin helg! Carina
Nam, nam! Og så har de fint bladverk :-)
Jamen sparris, varför tänkte jag inte på det. Vi har nästan hela köksträdgården full av sparris. Det är så fantastiskt gott.
Ha de gott. Cat
Mums, det är gott. Ett bra val
Ha en fin fredag
kram Meta.
Vilket fint val.
Det behöver ju inte vara blommor som är en stor favorit.
Trevlig Helg
Att man kan äta den är tur tänk om den bara var en perenn. Det finns inte mycket som är godare än egen odlad sparris!
Ha en fin helg!
Tänkte automatiskt på blommor - så himla låst man är! Som du vet är sparris en klar favoritperenn i vår köksträdgård Våra sjutton plantor sprutar fram gröna läckerheter till midsommar - sen får de växa och bli precis så granna som du beskriver!
Kram
Jag kände att jag fastnade i blomtankarna men visst kan sparris var en favoritperenn! Jag har tänkt i många år att jag ska ge mig på sparris men av någon anledning blir det bara inte. Kanske är det dags 2015! Ha en fin helg.
kram louise
Asparges kan jeg tenke meg å prøve. Det er så godt!
Sparris står först på min lista att införskaffa, verkligen bra val av favorit.
Trevlig helg
Vivian
Ett jättebra val! Älskar sparris, absolut en favoritgrönsak, men har inga i trädgården... än.
Slätbladig persilja växer så det knakar och kan ibland plockas året runt. Ja, det är härligt med allt det ätbara i trädgården!
Allt gott!
/Katarina
Vad trevligt att du valde en grönsak! Fast bladen är ju snygga i buketter också. Blir så sugen på att skaffa sparrisplantor igen, men det råder platsbrist.
Ha det fint
Anette
Skicka en kommentar