Nu står den 6:e odlingslådan klar för att ta emot alla förodlade kålplantor; grönkål, broccoli, svartkål, blomkål och vitkål. Dessutom kommer det att sättas morötter här. När allt är planterat och sått ska en fiberduk läggas på ställningen och sättas fast i odlingslådans kant. Hur länge det håller beror på ur mycket det blåser. Vi får hoppas på en lugn vår/försommar.
Detta “kåltält” är konstruerat för att i möjligaste mån undvika att få allt uppätet av kålfjärilslarver, morotsflugor och andra filurer. Konstruktionen är av gråa elkabelrör (BILTEMA), Rättviksknutar och fiberduk. Elkabelrören är stadigt fästade i odlingslådans vägg, på insidan.
Då odlingslådan är 4,5 m lång satte vi 5 stag med drygt 1 m mellan. 2 tredelade och 3 fyrdelade Rättviksknutar gick det åt. Varje båge är 2 m, alltså en hel längd av plaströret, spänd över hela odlingslådans bredd som är 1,25 m. Höjden på “tältet” över på odlingsbäddens kant är ca 60 cm.
Nu är det bara att vänta in stadigvarande varmt väder så man kan/törs placera ut plantorna. Morötterna kommer att sås redan nu. Mellan morotsraderna kommer det att sås tagetes. Jag har hört att det också kan hålla allehanda oknytt borta. Funkar det?
Mellan lådorna kommer det att fyllas på med bark ovanpå markduken.
Längst till höger syns det andra försöket med varmbänk. Där kan vi snart ta de första späda sallads- och spenatbladen. Det brukar vara en fantastisk upplevelse, hur liten den än är!
onsdag 29 april 2015
Kåltält på 6:e odlingslådan
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Så gott med stora praktiska odlingslådor och tältet blir nog hur bra som helst. De fösta primörerna uppakattar man mest.
Lät så himla fint med en färglagd A3 skiss över odlingarna. Blir väl vackert som en tavla. Får vi se?
Ha det så gott
Anette
Kära nån en sådan ambitiös och driftig madame! Jag tackar för länkarna också, även om jag försöker mota kålfjärilen på annat sätt...?? Kanske orkar jag kolla varje dag morgon och kväll...;-)!
/Anja
Skicka en kommentar