Köksträdgården

Välkommen in i köksträdgården!
Maj 2015

April 2015 

Juli 2014
 
Juni 2014

Mars 2014
Ooooooooooooooooooops ska det bli en prunkande köksträdgård här?!


Ytan på den blivande köksträdgården är totalt ca 10 x 30 m. Borta vid trädet lite till höger i bild ska det ligga kompostlimpor och blivande kompost i form av koskit, hästskit och/eller strö/halm och kökskompost. Buskaget längst till höger består av hasselträd, planterade på 50-talet av farfar Traktor. Där ska vi försöka ta reda på de hasselnöter som bildas redan hösten 2014. Längst till vänster skymtar man de båda växthusen.

Plöjt (slutet mars 14)

Nu är det harvat och en första odlingslåda är på plats på prov (april 14). I den änden (den norra) av köksträdgården ska det ligga 2-4 djupbäddar 1,5 x 1,5 m, så småningom (förhoppningsvis våren 2015). För att lättare komma åt att gräva med grävare, ska djupbäddarna ligga ytterst i den här änden av köksträdgården, utan att ha några andra lådor som "grannar" som är i vägen när grävaren ska fram. 
Så här ser odlingslådan ut på nära håll. 1,5 m bred, 4,5 m lång och uppdelad i 2 "fack". Nu ska den fodras med markduk och målas med trätjära. Mellan odlingslådorna ska det läggas bark från ett sågverk i närheten. I den första odlingslådan är det planerat för sparris i det ena "facket" och ett jordgubbsland i det andra. Jordgubbarna tas från Villa Linnea och sparrisen kommer från KLOSTRA.
Se här hur odlingslådan blev till.
 
Odlingslådorna rötskyddas med en blandning av lika delar trätjära, balsamterpentin och linolja, både utvändigt och invändigt.

Även om odlingslådorna röskyddats med trätjärablandningen, så satte vi ändå markduk på insidan av väggarna för att skydda trät ytterligare..
Här är första färdiga odlingslådan på plats, längst mot söder i den blivande köksträdgården.
Här är även andra lådan på plats, mha en traktor. Gången mellan lådorna är ca 1 m, för att lätt kunna komma fram med skottkärra. Den andra odlingslådan är inte färdigrötbehandlad på bilden.
Markduken dras ut mellan lådorna och viks upp och häftas fast i nästa odlingslåda. Mellan lådorna ska det vara bark (från ett sågverk i närheten).
Nu är även den andra odlingslådan rötskyddsbehandlad och det är dags att fylla på med jord. Det är en superfin matjord "skrapad" från en av åkrarna.

De första planteringarna, i den första lådan, blev sparris (till vänster) och jordgubbar (till höger).

 Mellan odlingslådorna ska det ligga bark. Den första laddningen lades i maj 2014.
 
Till att börja med förbereddes det för 4-8 odlingslådor (1,5 m x 4,5 m, ca 40 cm höga) som skulle vara klara senast under hösten 2014 och 2-4 odlingslådor (1,5 x 1,5 m, ca 40 cm höga) för varmbänkar våren 2015.
På 30 m får det plats 12 odlingslådor av den här storleken, om man har ca 1 m mellan lådorna.
Vi får se hur många vi hinner med under 2014!
Tanken är att det i framtiden ska bli två rader med 12 odlingslådor i varje, alltså 24 stycken totalt. Det låter helt gigantiskt, men snart är säkert lådorna (över)fulla, hoppas jag.
Rosenbågen till vänster ska så småningom stå vid ingången till köksträdgården (alltså inte där den står vid det här fototillfället). Där ska det troligen klättra humle.
Som inramning mot söder ska det planteras bärbuskar. Först ut var en stackars krusbärsbuske som sett bättre dagar, från ett annat ställe på gården. Den ska få några kompisar från Villa Linnea, så den repar sig nog.
/Mdm Traktor

Inga kommentarer: