lördag 21 februari 2015

Varmbänk –Steg 3

Att man inte skulle behöva fjäska för, pyssla om och värma upp en varmbädd som redan “är på gång” är bara en illusion och stämde inte på vårt försök med varmbädd. Se steg 2 här.
Inledningstemperaturen var 1,4 grader och inget hände på några dagar.IMG_1449IMG_1428
Ett gammalt välkänt “bonnaknep” är att trampa runt i sk*ten för att få i gång gödselstacken praktiserades, men utan resultat. Återstod varmvatten och en viss uppluckring av jordlagret som ligger överst. Inte heller det hjälpte. Jorden vi lade ovanpå skulle vi tydligen INTE lagt dit. Varifrån jag har fått det, att man skulle lägga jord direkt ovanpå, det vet jag inte. Men som sagt, det är tydligen helt fel!
IMG_1455 IMG_1456
I kanterna var det fruset men i mitten var det fortfarande tinat dagen efter vattningsdagen, så ca 20-30 cm frusen jord isolerade tydligen tillräckligt för att det skulle bli varmt i en lite “atoll” i mitten av odlingsbänken. Det mesta av jorden ovanpå den fortfarande mjuka delen togs bort. På med glasrutorna och alla mattorna igen och sen vänta. Utetemperaturen var ca +/- 0 grader och det blåste rätt mycket. Efter några dagar var temperaturen uppe i 5,6 grader.

Att göra en varmbänk ovan jord och utan isolerande material utanför odlingslådan/bädden är kanske helt omöjligt, eller iaf väldigt knepigt. Nästa år blir det att gräva sig ner en bit, lägga i hästskit/halm-blandning UTAN jord ovanpå och se till att det finns isolerande material att lägga utanför odlingslådans väggar.
Man lär så länge man lever!

Mme T

5 kommentarer:

Skaparglädje sa...

Det är av misstagen man lär sig...men man blir så irriterad när det inte fungerar som man tänkt. Hoppas du får en fin söndag, trots allt.
Kram!

Annika Christensen sa...

Ja det är tur att man lär sig hela tiden. Vad synd men allt kan bara bli bättre. Höbalar runt om måste väl vara bra?
Ha det gott
Annika

Laila sa...

Lärorikt! Det var länge sedan jag gjorde en liten varmbänk men jag vill minnas att man skulle isolera runt om bädden av halm och gödsel och sen lägga på gamla mattor tills det börjat brinna. Sen på med jorden. Men jag kanske minns fel. Hoppas att fortsättning följer!
Kram

Rost och rädisor sa...

Här experimenteras det också och så här långt kan jag konstatera att lådan med 49 cm lager är uppe i 27 grader efter fyra dygn och två vattningar medan den grundare bädden bara kommit upp till 17, så till nästa år ska jag satsa på ännu tjockare lager. Verkar dock som de flesta behöver ett par försök innan det blir riktigt bra. Det är bara att bryta ihop och komma igen. Nu hardu i alla fall en välgödslad bänk för pumpor, squash och gurka.
Allt gott
Anette

Rost och rädisor sa...

40cm ska det vara och inte 49. Knapparna på telefonen är för små:)