lördag 21 mars 2015

Varmbänk 2 - del2

Nu ni mina kära bloggvänner är det sått i varmbänken!
Nere i hästskiten-och-halmen är det ca 27 grader fortfarande. Ovanför jorden, men under glaset, är det ca 15 på dagarna. Halm ligger runt insidorna på pallkragarna för att isolera. Kvar blev en “atoll” i mitten att odla i. Jordlagret är ganska tunt och består av matjord från en av åkrarna och strukturmaterial från en “mosse”. Det hela fick vila 2 dygn innan sådd och det sjönk (oroväckande?) en hel del under tiden.
Men jag sådde ändå!
 IMG_1521IMG_1522
Jag har sått några sorters sallader, spenat, ruccola och rädisor.
IMG_1526 IMG_1527
Jag ska även plantera en egenhändigt förgrodd squashplanta och några mangoldplantor, även de förgrodda av mig själv, bara för att se om det funkar.
Experimenterandet fortsätter alltså. Uridiotiskt kanske, men det är ju så himla kul!! Går det åt fanders och plantorna dör, så är det inte så mycket mer med det. Jag går inte under för det och inte svälter jag ihjäl heller. Men det ska bli väldans gott att smaka de allra första små salladsbladen som förhoppningsvis kommer upp. Det hoppas jag få rapportera i del 3 så småningom. Håll utkik!
Se del 1 här.
Det är första året som jag kan förgro det som jag vill förgro i och med att jag inte pendlar mellan Sthlm och Växjö längre utan är bosatt på en och samma ort hela tiden. Det är ju en förutsättning för att det ska funka. Förra året pendlade några majsplantor med mig på tåget. Det blev faktiskt några majsplantor som klarade sig.
Mme T
Första blomsådden (inomhus); vit kantlobelia.
p94006lp94006n
Pelargonerna börjar röra på sig och en del har redan börjat blomma.
Helt fantastiskt för att vara hemma hos mig!
Men med lite kärlek och gödningsvatten går det som en dans.

2 kommentarer:

Laila sa...

Så bra att det fixade sig med varmbänkarna! Är övertygad om att en del av det du sått/planterat kommer att lyckas, men kanske inte squashen? Mina squashplantor brukar säcka ihop så fort metrologerna börjar prata om viss frostrisk på hösten...
Gubben hälsar - hälsa gubben!
Kram

Rost och rädisor sa...

Hoppas det lyckas nu för det är ju ändå rätt mycket arbete även efter bygget. Jag springer som en skottspole och lyfter på locket så snart solen tittar fram. Blir raskt 40° annars och ångade plantor på rot.

Jag fattar inte att du orkade kånka på majplantorna. Snacka om entusiasm! Jag åkte tåget med en gran en gång, för gran måste man ju ha till jul och egenhuggen är bäst.

Ha det så bra
Anette

Ps. Glöm inte vattna under glaset : ) Ds