fredag 23 januari 2015

Blommig fredag – min favoritperenn

Min favoritperenn måste vara sparris! Denna fantastiska primör som kan skördas och avnjutas tidigt på säsongen. Mmmmmm! Den är inte särskilt blommig men det fina fluffet, som kommer när man låter bli att skörda och låter sparrisstjälkarna växa vidare, är väldigt dekorativt.
IMG_0931
Sparrisen som växer hos oss är inne på sin 2:a säsong, så i år får vi bara smaka en sparris var, inte mer. Nästa år får vi ta några till, fram till midsommar. Följande år kan vi njuta mer av skörden av sparris, som förhoppningsvis bara blir större och större för varje år. Sorten heter “Rambo” och kommer från KLOSTRA.
rambo-sylvester-stallone 
Mellan raderna växer slätbladig persilja. Det var gamla frön som jag chansade på skulle ta sig i våras, och det gjorde de med besked. Den trivdes alldeles förträffligt, så den blev nästan halvmeterhög. Nu är den till största delen flyttad till örtagården, där jag hoppas den kommer igen till våren. Till vänster syns en köpt salladskruka som fått gå i blom. Jag tog inga frön, men det är skoj att experimentera!
På hösten kommer sen de fina röda “sparrisbären” som tillsammans med det fluffiga gröna blir ännu mer dekorativt.
 IMG_0959 IMG_0960

Mme T
Vill du ser fler favoritperenner?
Klicka på bilden nedan så kommer du till länksamlingen för veckans blommiga fredag.
blogg-2

17 kommentarer:

Tant Otteskrufv sa...

Vilket bra val av favorit! Inte alltid man tänker på att också ätbara kan vara perenna och vackra. Jag hade slätpersilja som övervintrade i fjol men den gick direkt i blom när våren kom och det blev just inga blad som gick att skörda.Men som kantväxt var den helt OK :)

Maribel sa...

Sparrisen är fin när den blommar, Farmor brukade ha dem i blombuketter,tillsammans med andra blommor blev det riktigt fint. Har aldrig sett bär på den, det var snyggt. Trevlig helg! Marika

Anja sa...

Inte behöver det vara "blomperenner"
för att vara vackert. Varje år kör vi till Gunnebo och beundrar deras otroligt vackra nyttoodlingar.
Sparris är inte min favvoperenn eftersom jag inte har någon men absolut min favoritgrönsak. Jag är tom beredd att betal hutlöst för att få avnjuta en grön sparrisknippe!
Däremot har jag som krukväxt en släkting som är så fin tack vare det där gröna "fufflet" du pratade om.

Ha det så gott! /Anja

Merja sa...

Ett spännande val! Gott och med fluffigt bladverk och fina bär.
Trevlig helg!

Skaparglädje sa...

Trevlig Helg!

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Tänk när vi köpta vårt första hus kom det upp gröna skott i rabatten vid husväggen. Blev glad när jag insåg det var sparris... Tydligen var sparris rätt vanlig förr som en del av en finrabatt :) Fantastiskt bladverk får den ju.

Ha en fin helg! Carina

Villrose sa...

Nam, nam! Og så har de fint bladverk :-)

Cat sa...

Jamen sparris, varför tänkte jag inte på det. Vi har nästan hela köksträdgården full av sparris. Det är så fantastiskt gott.
Ha de gott. Cat

Meta sa...

Mums, det är gott. Ett bra val
Ha en fin fredag
kram Meta.

Gunilla sa...

Vilket fint val.
Det behöver ju inte vara blommor som är en stor favorit.

Trevlig Helg

Ulrika Johansson sa...

Att man kan äta den är tur tänk om den bara var en perenn. Det finns inte mycket som är godare än egen odlad sparris!
Ha en fin helg!

Laila sa...

Tänkte automatiskt på blommor - så himla låst man är! Som du vet är sparris en klar favoritperenn i vår köksträdgård Våra sjutton plantor sprutar fram gröna läckerheter till midsommar - sen får de växa och bli precis så granna som du beskriver!
Kram

Louise sa...

Jag kände att jag fastnade i blomtankarna men visst kan sparris var en favoritperenn! Jag har tänkt i många år att jag ska ge mig på sparris men av någon anledning blir det bara inte. Kanske är det dags 2015! Ha en fin helg.

kram louise

Den lykkelige Hagen sa...

Asparges kan jeg tenke meg å prøve. Det er så godt!

Vivian Tisting sa...

Sparris står först på min lista att införskaffa, verkligen bra val av favorit.
Trevlig helg
Vivian

Katarina www.engronsida.blogspot.com sa...

Ett jättebra val! Älskar sparris, absolut en favoritgrönsak, men har inga i trädgården... än.
Slätbladig persilja växer så det knakar och kan ibland plockas året runt. Ja, det är härligt med allt det ätbara i trädgården!
Allt gott!
/Katarina

Rost och rädisor sa...

Vad trevligt att du valde en grönsak! Fast bladen är ju snygga i buketter också. Blir så sugen på att skaffa sparrisplantor igen, men det råder platsbrist.
Ha det fint
Anette