onsdag 27 maj 2015

Kompostlimpan

Nu har turen kommit till att titta lite närmare på kompostlimpan. Kompostlimpan förtjänar verkligen ett eget inlägg. Komposten, som ska vara köksträdgårdens “mage” och ursprung och slutstation för allt i trädgården, får ofta en lite mer undanskymd plats i trädgården. Det kan man förstå eftersom det kan se rätt skräpigt och eländigt ut där. Dessutom vill många inte ha komposten i solen utan i skugga eller iaf halvskugga. Min kompostlimpa får klara sig bäst den kan i strålande sol hela dagen, om det nu är sol vill säga.
Till vänster i bild ser ni början på kompostlimpan som ligger mitt i köksträdgården (sedd från norr). I kompostgallerbingen lägger jag halm som har använts som täckning under vinter och återanvänder det som täckning på kompostlimpan.
 Underst i kompostlimpan ligger smala grenar och annan “sly” från diverse röjningar i våras. Kompostlimpan har byggts på allteftersom, så det skiljer sig mellan de olika delarna vad som ligger där för att komposteras. I den bortersta änden ligger resterna av den första varmbänken vi testade att anlägga.

Sen kommer en del som kom till när vi hämtat torv på mossen och det hade blivit lite för mycket av en varan till växthuset. Närmast kompostgallerbingen ligger det sur mull/torv från mossen/skogen som förhoppningsvis kan användas som såjord nästa eller nästnästa säsong. Det ligger ganska mycket löv där också så näringsrikedomen är inte så strålande, men det blir bra att ha som såjord. Underst i de två sista delarna ligger det grenar och ett virrvarr av kaprifolslanor. Ovanpå det ligger det uppochnervända grästovor från en utökad rabatt och från hallonlandet. Överst kommer sen halmen som “topping” (inte ditlagd när bilderna togs).
Lite här och var ligger det hästskit blandat med halm och koskit. Under säsongen får jag sen krafsa undan lite halm och fylla på med mer färskt material från köksträdgården för att få komposten lite mer kväverik. Kompostlimpan bevattnas även med “guldvatten” för att tillföra mer kväve. Några squashplantor (´Genovese´) ska få breda ut sig på en del av kompostlimpan och ge oss massor med goda squash/succini till mackorna och salladerna. Sen kommer några frukter att få växa till sig så att de blir riktigt stora. De skalar jag och river grovt. Rivet hamnar i frysen och blir till matbrödstillsats under vintern.
Allt köksavfall hamnar tills vidare i de två slutna komposterna som står i odlingslåda 5 (än så länge). När de är fulla blir det efterbränning under ett tunt lager med jord inför säsongen 2016. Hinner jag ska jag så gröngödningsgrödor där så inte ogräset helt tar över i den öppna jorden.
Funderar vidare på Bokashi. Det verkar ju väldans bra.

Inga kommentarer: