onsdag 13 maj 2015

Raka linjer & Räta vinklar

Jag gillar raka rader, raka kanter, raka linjer & räta vinklar. Det visar sig i köksträdgården för där är det inte mycket som är böjt eller runt. Odlingslådorna anger ju “tonen” av rätvinklighet, som sen styr designen av köksträdgården i övrigt. Rosenbågen och kåltältets böjda VP-rör bryter av det rätvinkliga med sina runda former, barken mellan odlingslådorna bryter av med sina oregelbundna former och alla grönsaker mjukar ju upp med sina böljande, runda, krusiga, spretiga och slingrande former.
Odlingsplaneringen blir ju som en följd av designen i köksträdgården mycket “fyrkantig”.
IMG_2033IMG_1977
För att mjuka upp odlingskartan har jag klippt bilder ur en frökatalog & klistrat bilderna, av de grönsaker jag har eller ska sätta, på den odlingslåda där de hör hemma i år. Det ser ju iaf lite roligare ut.
IMG_2030
Det blir ett fantastiskt underlag för att planera nästa års grödor och var de ska placeras. Följer man en 4:årig växtföljd (som vi försöker göra) kan det bli ett evigt pusslande när nästföljande års grödor ska bestämmas. Det blir det i alla fall, men då har man ju en rimlig chans att det ska bli någorlunda rätt.

Inför 2016 planerar vi att vi ska ha gjort (minst) 10 odlingslådor totalt. Alltså den ena raden av odlingslådor i köksträdgården. Se den 1:a bilden till vänster. Det är en skiss över den slutliga utformningen av köksträdgården när den är “färdig” 2017. Mellan odlingslådsraderna ligger det en början på en kompostlimpa och den ska det fortsättas med även nästa år givetvis. Under 2016 räknar vi med att vi ska göra (minst) 3 odlingslådor till. Det blir början på den andra raden av odlingslådor. Då får herr Traktor dra in delar av ett av sina fält för spannmålsodling till förmån för köksträdgården. Men det gör han så gärna. Under 2017 räknar jag med att vi ska ha alla 20 odlingslådorna på plats, som är målet för köksträdgården.Mme T 
PS Jag gillar att planera också. Det kanske märks!? DS

Inga kommentarer: