söndag 3 maj 2015

Månadsbild maj 2015

Sen förra månadsbilden har två nya odlingslådor kommit på plats. Den ena står runt kökskomposterna och den andra är det sk “kåltältet”. Se inlägg om “kåltältet” här. I den högra delen av kåltältslådan är det sått morötter av olika sorter. Mattorna som har fungerat som isolering ovanpå varmbänk II är bortstädade (optimistiskt?), det kommer att ligga bark ovanpå markduken som är utlagd mellan lådorna, kompostlimpan har blivit längre och det gror i driv/kallbänken (den första lilla, lilla rädisan är skördad där).
IMG_1959IMG_1960
Det växer även i varmbänk II (närmast i bild), men inte som jag hade hoppats på, potatisen (under fiberduken) i odlingslåda 2 har klarat både blåst och en del kalla nätter, sparrisarna blir fler och fler, örtagården har vaknat till liv, solstolarna har kommit fram och längst bort, i den vita säcken, ligger familjen Vilds flisade syrenbersågrenar/kvistar och väntar på att Mme Traktor ska få tid att gräva upp runt hallonsnår och svartvinbärsbuskar. Hon har nämligen varit strängt upptagen med att sälja båda sina bilar och deklarera, men nu så …..
IMG_1963
Tips till den som är “lat & bekväm” som jag: När de båda kökskomposterna är fyllda kommer jag att lyfta på själva tunnan och kratta ut innehållet direkt i odlingslådan, täcka med en del jord och sen låta innehållet ligga där och efterbränna fram till nästa vår. Då sår jag näringskrävande grönsaker, typ squash och pumpa, i den delen av odlingslådan. Det blir säkert en hel del läckage, men jag har gjort så här i mina pallkragar de senaste åren och det fungerar jättebra. Eventuellt sår jag gröngödningsgrödor (blodklöver, honungsfacelia och lupin) i år, främst för att hålla ogräset borta. Det beror på hur pass långt fram på säsongen kökskomposterna är fyllda, så att jag kan tömma dem.
Förra årets kökskompost har legat och efterkomposterat sen 8 december (se inlägg här) i en av odlingslådorna. Nu i vår har jag driv/kallbänken i den odlingslådan. Egentligen skulle det ha varit squash och pumpa där i år, men det sår/planterar jag i den misslyckade varmbänken Ii stället. Där är det ju också välgödslat och fint. I driv/kallbänken hoppas jag kunna skörda sallad, fler rädisor och spenat inom kort. Senare blir det mer sallad, ännu fler rädisor, dill, röd- och polkabetor och olika sorters morötter som kan skördas.
Mme T

2 kommentarer:

Efwa - Medea sa...

Snubblade in på Nöbbelebloggen efter lång frånvaro och upptäcker att du flyttat. Vad spännande att börja om igen! Önskar dig all lycka med ditt nya liv.

Laila sa...

Vilken köksträdgård du har! Blir riktigt avundsjuk! Vad var det som misslyckades i varmbänken? Bara så jag vet och inte gör om misstaget - för nästa år blir det nog ett gäng varmbänkar här igen.
Kram